onsdag 21. oktober 2015

Ja til fritak fra moms på tøybleier. Signer!

http://www.opprop.net/toybleier 

Underskriftskampanje på vegne av Norsk Tøybleieforening

Kjære stortingsrepresentanter.
Vi er et av verdens rikeste land, bryr vi oss ikke om miljøet?

Hvorfor har da bleiekrigen i Norge fått herje fritt i mange år?
I nesten 16 år har det pågått en bleiekrig i Norge som har gjort at vi har verdens billigste engangsbleier. Denne bleiekrigen har fått pågå helt ukontrollert, og har gjort at tøybleier ikke har den samme økonomiske fordelen over engangsbleien i Norge, selv når tøybleier er et enormt miljøbesparende tiltak. I de fleste andre land er bleier en økonomisk byrde for familien, som gjerne oppmuntrer til tidligere bleieslutt. 

Dagens tøybleier er langt i fra et tøystykke med sikkerhetsnåler, de er blitt like moderne som engangsbleien, bare at du kan vaske og gjenbruke dem! Den gamle typen tøybleier, de gode gamle brettebleiene med ullbukser er fortsatt i full sving. Men det finnes også et mangfold av moderne bleier i utallige variasjoner, med både borrelås og knapper. 
Når babyer ikke fullammes lengre kastes avføring i toalettet, eller man kan bruke engangsinnlegg som kastes i søpla eller komposteres.

Dessverre er det en vanlig misoppfatning at tøybleier må kokes i en gryte på komfyren. I dag vaskes de derimot i vanlig vaskemaskin på 60 grader. Det er altså ikke vanskeligere å bruke tøybleier enn å sette på en 60°C klesvask.

1 av 4 kommuner betaler et starttilskudd til de som ønsker å starte med tøybleier for å redusere avfall. Ett barn som bruker tøybleier reduserer avfallsmengden med ca 1 tonn gjennom bleieperioden, i tillegg til at de slutter med bleier i gjennomsnitt 1 år tidligere enn barn som bruker engangsbleier. Engangsbleier er vanskelige å brenne, og det tar lang tid å brenne dem i forbrenningsanleggene rundt om i Norge. I Oslo kommune har nå en halv million innbyggere tilgang til tøybleietilskudd som et prøveprosjekt for å få flere til å bruke tøybleier. 

Til sammenligning har Island kuttet momsen på tøybleier fra 24% til 7%, England har 0% moms på tøybleier (gjelder også produkter til barn). En pakke med Libero bleier str 4 koster i Sverige 109 kr, og i Norge kan du få samme bleiepakke til knappe 47 kr. Selv om bleieprisen har steget litt i det siste kan man kjøpe 2,3 bleiepakker i Norge til prisen av én i Sverige. Engangsbleier har også blitt Svanemerket på grunnlag av en rapport fra 2005, denne rapporten ble gått igjennom på nytt i 2008 og man fant da ut at tøybleier er 40% mer miljøvennlig. Disse rapportene har ikke regnet inn hvor mye avfall som produseres av engangsbleier som sluttprodukt, med det tatt i betrakning er tøybleier vesentlig mer miljøvennlig enn engangsbleier! 

Norsk Tøybleieforening ønsker at moms kuttes på tøybleier, fra 25% til 0%. Hvis tøybleier blir billigere vil det også være mulighet for flere å velge denne løsningen enn det er i dag.
Norsk Tøybleieforening mener at det ikke skal koste mer å være miljøvennlig, ved å gjøre det mest avfallsbesparende tiltaket en familie kan gjøre gjennom ett helt liv.

Signer denne underskriftskampanjen om du også krever at tøybleier skal bli rimeligere, og at det skal bli lettere å ta miljøvennlige valg!
Ja til 0 moms på tøybleier!

Del gjerne videre! 

Mvh Norsk Tøybleieforening

Kilde: http://www.opprop.net/toybleier / https://www.facebook.com/groups/toybleiesnakk/permalink/779260552220346/ 

Coolababy

Jeg har kjøpt noen Coolababy lomme bleier ifra https://www.wish.com/search/coolababy som jeg er kjempe fornøyd med.
Disse vil jeg kalle den ultimale barnehage bleia. Jeg skal definnetivt bestille flere når minstejenta skal begynne i barnehagen.
De er verken spesielt dyre eller ruver mye.
De er enkle og bruke for alle når man har borrelås og pass formen er tipp topp.
De holder i 6 timer med 2 coolababy innlegg på min stortisser på 16mnd. De har også kjempe fine print som gjør dem ekstra sjarmerende.

De er one size som gjør dem veldig brukervennlig siden de kan brukes hele bleie perioden.
Disse bleiene fins med både borrelås og knapper. De er mørke inni så stygge flekker vises ikke så godt som er en bonus.
Borrelåsen er litt spesiell av seg som gjør at den ikke fester seg til pul trekket på bleiene vist man glemmer og hekte dem fast før vask, men de hekter seg til innlegg og innsiden av bleiene vist de får tar i dem under vasking. Det gjør strengt tatt ikke så mye men det kan resultere i lo inni borrelåsen. Heldigvis så er det enkelt og fjerne lo ifra borren men det er jo alltid litt kjedelig og gjøre dobbelt arbeid når man kan unnslippe det.
Innleggene er brodert med merkenavn så blir det litt enklere for far i hus å vite hvilke innlegg som skal i hvilken type bleie.


 



 
Bildene er hentet ifra: http://www.google.no/search?q=coolababy+bamboo&nord=1&biw=1366&bih=667&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI8fL9lMnTyAIVw5YsCh2hwg7I



tirsdag 15. september 2015

Solskinshistorie

Ønsker og dele ei venninne av meg sin tøybleie historie i håp at det inspirerer flere foreldre som sliter med sår stump på babyen.
(har fått lov av vedkommende og poste dette på bloggen. Det hun har skrevet er kopiert rett ifra facebook innlegget hennes som hun postet inne på facebook gruppa tøybleiesnakk)

Må bare fortelle min historie om engangs bleier og tøy bleier. Dette er mitt lille gull som nettopp ble 1 år. Hun har slitt med sår og blemmer rundt over alt nedentil. Vi har vært frem og tilbake til både legen og helsestasjon. Vi får til svar om at hun har en sopp infeksjon, men de forteller er meg aldri hva det kommer av.
Nå i sommer var vi på legevakten og jenta vår var full av store blemmer som det gikk hull på som ble til store sår. Vi fikk vite at det var nok munn og klov syke. Fikk antibiotika. Dette virket ikke. Så ble det litt bedre men ikke borte. Så gikk vi til legen i byen vår. Han så på det og så at det var nok en sopp infeksjon igjen og fikk krem å smøre på. Dette virket heller ikke. Så var vi hos lege to ganger og fikk beskjed om det samme.
Tok henne med til helsestasjon etter 2 dager rett inn og får beske at det er typisk bleie utslett.
Da fikk jeg tøybleier i hodet med engang. Fikk snakket med ei kjempe god venninne av meg som sa at hun hadde tøybleier jeg kunne prøve ut. Da hun kom med bleier så tok jeg på lille gullet vårt som var enda rød flammet og sår en tøybleier på kvelden. Skiftet ei tisse bleie før natten allerede da kunne jeg se at rødheten ikke var så hissig lengre.
Og vet du hva morgenen etter fikk jeg et sjokk som jeg nesten ikke trodde på.
Om morgenen så var alt borte. Rødheten var borte sårene hadde blitt fine....
Min datter hatet før å bli skiftet på pga smerte og blødninger fra sårene. Det ble en kamp å ta på engangs bleier.
Nååååå er det en drøm. Hun ligger fint og smiler og prater. Nåå har min datter det godt.
Pga tøybleier. Måte bare fortelle

Jeg fikk vite av ei at jeg skulle legge slike kosefiller inni engangsbleien det virket litt bedre da det fikk puste bedre. Var da jeg kom i tanken på om jeg skulle prøve tøybleier. . vi prøvde libero som absolutt ikke var bra for jenta vår. Så vi prøvde de billige av coop merket som var bedre. Men oppsto på nytt etter en stund.

Jeg fikk ingen tips eller råd fra lege eller helsestasjon om tøybleier. Huske at jeg spurte en gang for mange mange mnd sider om jeg burde prøve tøybleier for å se om det kunne hjelpe mot huden. Jeg fikk bare et lite mmmm okay. Så fikk eg en krem og gikk igjen.
Veeeeldig synd. det var da jeg skulle ha fått masse info om tøybleier.

Det er jo og rart at legene aldri har tatt prøver av sårene eller blemmene. Fikk beskjed en gang inne hos legen at han trodde det kunne vær en av barne sykdommene. Kan jo ikke vær det heller da det aldri gikk bort. Men da fikk hun det nedover lårene og, det var slike små røde prikker. Den kvelden brukte eg slike tøy filler i engangs bleier og kvelden etter var det nesten borte. Så jeg vil tro at min jente har ikke hatt munn og klov syke, 2 omganger med forskjellig barnesykdommer, sopp infeksjoner eller virus. Jeg tror det har vært de engangs bleiene her. Siden alt er borte nå på 2 dager med tøybleier... Har bare arr etter der det har vært verst. Så tusen tusen takk Anne Brith Terland for all hjelp og støtte. Hadde nok aldri prøvd ut dette uten din hjelp.

Dette er noe av det hun endte opp med og kjøpe inn til datteren, som nå går gladelig bort til tørkesnora og drar ned ei bleie og tar den bort til moren og går mot badet klar for bleieskift. 
Det er slik alle barn burde oppføre seg rundt bleieskift. Varmer godt i et mammahjerte.

torsdag 16. juli 2015

Miosolo

Miosolo er en aio os bleie (alt i ett, one size) den passer guttungen min på 2,5år og jenta mi på 1år like bra. Den dekker rumpa fint og er behagelig for de små og ha på og er enkel for oss voksne å ta av og på. Dette er en nett bleie til tross for at den er litt bred over rumpa. Ruver ikke stort mer enn en papirbleie bak på rumpa etter min mening.
Denne bleia har borrelås i livet som gjør den enkel og justere og samtidig ikke er grusom stiv eller hekter ser fast i klærne når de er i bruk. Borrelåsen krøller seg heller ikke etter en del vask.
Den har fastsydd innlegg som popper ut under vask.
Dette er ganske praktisk for det korter ned mye på tørketiden etter vask. På selve innlegget har den en praktisk lomme man kan putte handa oppi for enklere og stappe innlegget inn i lomma på bleia.

Man kan kjøpe ekstra innlegg og booster som er praktisk vist man har en stortisser og evt skal brukes på natten. Man kan bruke egentlig hvilken som helst ekstra innlegg i bleia bare man får den oppi lomma sammen med det fastsydde innlegget.
Jeg har selv prøvd denne med 2 mio boostere oppi og den holdt hele natta + frokosten på jenta mi på 1år.

Den kan fås tak på i mange forskjellige fager.
 



Den kan kjøpes på norske nettbutikker:
http://www.eddabedda.com/toybleier/aio-alt-i-ett-bleier/miosolo-aio-ladybird-ball-2967
http://www.lillegullbleier.no/shop/product/miosolo-alt-i-ett-toybleie-cirkus-time?tm=&sm=toybleier/toybleier-alt-i-ett
http://www.toybleia.no/Miosolo_Rosie_Posie/p2196509_13982602.aspx


Peachy Green AIO & AI2

Nå har jeg hatt disse to i bruk nå i noen uker og har fått de skikkelig inn vasket og til optimal absorbering. Til mine to stortissere på 1år (jente) og 2,5år (gutt) passet begge kjempe fint. var nette på og holdt ganske lenge når de var optimale. opplevde litt lekkasje i starten men det kom seg fort etter noen vask.

Lite lurt triks pga innerstoffet kan "poppe litt ut" langs lårene er og dra fingeren rundt kanten slik som man må også gjøre med engangs bleier.

Jeg har brukt begge disse som aio bleie så fikk ikke helt prøvd ut ai2 funksjonen men følte at det ikke var helt opptimalt for ai2 funksjon siden den har fleece på undersiden av innleggene. Følte mer at det var en aio hele tiden siden begge disse bleiene er gruelig like hverandre.

Brukte Peachy Green snap-in hampinnlegg på undersiden av hoved innlegget under hele prøvetiden på begge bleiene.

Den største forskjellen på disse to bleiene er at ai2 må man kjøpe innleggene utenom selve trekket og den er One Size med flecce inni, aio har Innlegg som er en blanding av bambus viskose og økologisk bomulls fleece og er One Size uten den kneppingen i midten forran.


SPROUT UP One Size AI2 med Peachy Green snap-in hampinnlegg og bambus innlegg Peachy Green aio/ai2 One Size


Peachy Green One Size AIO Bambus med Peachy Green snap-in hampinnlegg 

bambus innlegg Peachy Green aio/ai2 One Size

Peachy Green snap-in hampinnlegg

Kilde link: http://www.lillegullbleier.no/shop/product/peachy-green-one-size-aio-bambus-william?tm=&sm=toybleier/toybleier-alt-i-ett

http://www.lillegullbleier.no/shop/product/sprout-up-one-size-ai2-peachy-green-13?tm=&sm=toybleier/toybleier-alt-i-2

http://www.lillegullbleier.no/shop/product/1-x-bambus-innlegg-peachy-green-aioai2-one-si?tm=&sm=toybleie-tilbehor/innlegg-toybleier

http://www.lillegullbleier.no/shop/product/peachy-green-snap-in-hampinnlegg?tm=&sm=toybleie-tilbehor/innlegg-toybleier

søndag 7. juni 2015

Hybrid bleier (AI2)



Alt i 2 tøybleier (Ai2):

Her er det to deler ett trekk(bleietrekk med sperrelag) og innlegg derav alt i 2(deler). Disse tøybleiene trenger du mindre av da du kan skifte kun innlegget(så lenge de kun er tisset i) og bruke bleietrekket flere ganger(veksle mellom flere og luft mellom bruk). Du kan beregne ca. 3 vaskbare innlegg pr. bleietrekk. For fulltid vil du da trenge 8 bleietrekk og 24 vaskbare innlegg. Det er en økonomisk og vask- besparende løsning.


økonomisk- trenger færre og mindre vask siden man bruker trekket flere ganger
Beregn ca. 8 vask før innleggene absorberer optimalt

Kilde: http://www.lillegullbleier.no/

Jeg personlig har prøvd ut Flipp Bungenius med engangsinnlegg og mikrofiber innlegg som jeg kjøpte her: http://www.toybleia.no/Flip_Cover_Albert/p2196509_11489043.aspx. 

Har også prøvd Alvehamn hybrid bleiebukse minky one size ifra prøvepakka til tøybleiesnakk på facebook. Alvehamn hybrid bleiebukse kan du få kjøpt på bleiekompaniet sine sider: http://bleiekompaniet.no/products/alvehamn-hybrid-bleiebukse

Disse funker kjempe fint på mine barn både med engangs innlegg og stay dry innlegg.


Jeg har vært så heldig og har blitt sponset av Heidi LilleGull Somdal som driver http://www.lillegullbleier.no/ med en SPROUT UP One Size AI2 Peachy Green med
Peachy Green snap-in hampinnlegg og bambus innlegg Peachy Green aio/ai2 One Size som jeg skal prøve ut på mine små. (anmeldelsen på denne kommer etter den har vært brukt ca 12 ganger, i et eget innlegg)

mandag 25. mai 2015

Besku det vakre synet

Viste stolt frem en liten bleievask i vårsola og varmen for noen dager siden. Ønsker alle en herlig vår!